Geldinzameling slachtoffers overstromingen

badkamer Trooz

In het infoblad van september deden we oproep om een sociaal project voor te stellen, dat we als gemeente zouden kunnen steunen in het kader van de heropbouw, na de overstromingen afgelopen zomer in Wallonië. Trooz is een Waalse gemeente die enorm hard werd getroffen.

Zij moeten een herhuisvesting voorzien voor een aantal gezinnen en hebben nood aan geld/verf om de “opfrissing” van de woningen te doen. Daarnaast is er geld nodig om huizen /appartementen te herinrichten met o.a. nieuwe keukens en toestellen.
Trooz wil ook een lege kazerne opfrissen en bewoonbaar maken voor  gezinnen. 
Onder deze projecten wil Lokaal Bestuur Aartselaar mee zijn schouders zetten.
En hopelijk jullie ook!

Wie wil steunen kan dit doen door te storten op het rekeningnummer BE43 0910 2250 1201 (Hulpverlening aan Wallonië), dat het Lokaal Bestuur speciaal voor deze ondersteuningsactie opende. Alvast bedankt voor jullie steun!

Op vrijdag 17 december zetten we dit extra in de kijker op de wekelijkse markt.
DJ MarCChé is die dag nog eens van de partij en zal de markt onderdompelen in door jou gekozen kerstsongs. Vraag je favoriete plaatje aan aan de DJ-tent tegen een vrije gift voor de projecten in Trooz.

In het gemeentehuis, de bibliotheek en het sociaal huis kan je nog tot 31 januari 2022 je bijdrage achterlaten in een van de collectebussen.
Ook bij een aantal leden van de middenstandsvereniging ATA vind je de collectebussen terug: o.a. AD Delhaize, Bloemen Beukeleers, Beauty Lounge, Standaard Boekhandel, Pastine, Juwelen Vera Vanderheyden plaatsten een collectebus.

 

Toelichting projecten Trooz

Het OCMW van Trooz heeft na de overstromingen op 14 juli 2021 de missie om meer dan 80 families te herhuisvesten. Hiervoor heeft het OCMW, met de hulp van het Waalse Gewest, een omvangrijk project opgezet voor de huur of aankoop van tijdelijke woningen.
Daarnaast wil het OCMW ook sociale en gezellige ruimten creëren, met name voor de meest achtergestelden.
Het OCMW heeft echter ook eigen initiatieven genomen die externe steun vereisen.

Project 1: Een te renoveren woning in Péry -Trooz

Kostprijs : 5 000 euro op korte termijn, 50 000 euro voor de volledige renovatie

Met een steun van 5 000 euro is het mogelijk om dit pand op korte termijn voorlopig te renoveren en snel ter beschikking te stellen van mensen die nood hebben aan een woning na de watersnood in juli. De kostrijs van de volledige renovatie van dit pand bedraagt 50 000 euro.

 

De sociale huisvestingscoöperatie "Les Tournieres" uit Luik (www.lestournieres.be) heeft in Péry, deelgemeente van Trooz, een klein te renoveren huis gekocht. Deze woning zal door het OCMW verhuurd worden en ter beschikking gesteld worden van een eenoudergezin uit het rampgebied, dat zich momenteel in een precaire huisvestingssituatie bevindt. 
In eerste instantie moet de badkamer vernieuwd worden, evenals de keuken en de slaapkamer. Het huis moet ook geïsoleerd worden.
De coöperatie Les Tournières koopt het huis aan, maar het OCMW van Trooz moet op korte termijn investeren in de renovatie van de keuken en de badkamer. De coöperatie kan de werken uitvoeren.
Op iets langere termijn zal dit huis volledig gerenoveerd worden tegen een geschatte kostprijs van 50 000 euro. Voor dit bedrag zoeken ze sponsors, maar met een bedrag van 5 000 euro kunnen ze het huis op zeer korte termijn reeds inrichten en ter beschikking stellen.
Naast een schenking van middelen, is het ook mogelijk om voor dit specifieke project aandelen aan 250 euro per stuk te nemen in de coöperatie Les Tournières en op die manier de renovatie van deze woning te helpen realiseren. Foto's en video's van de woning kunnen op vraag worden toegestuurd.
Meer info op www.trooz.be

Project 2: Meubilair voor keuken en badkamer van appartement in ‘Fonds de Forêt’ - Trooz

Kostprijs : 3000 euro

De gemeente Trooz bezit 7 flats in de oude dorpsschool in Fonds de Forêt, een niet door watersnood getroffen deelgemeente van Trooz. 
In twee weken werden drie leegstaande flats gerenoveerd door een team van vrijwilligers en met fondsen van de Sint-Vincentius a Paulovereniging.
Daarnaast is er nog een appartement met twee slaapkamers, dat wegens vochtigheid ongeschikt voor bewoning is verklaard. Het OCMW heeft via het Waalse Gewest middelen ontvangen voor een grondige renovatie. De kosten van de werkzaamheden worden op 80.000 euro geraamd.
Er is echter geen geld voor het keuken- en badkamermeubilair. Totale geraamde kost hiervan is 3 000 euro.

Project 3: Creatie van een sociale wasserij, herstel van de gemeenschappelijke keuken en het installeren van een douchecabine in L’Espace des Possibles

Kostprijs : 2500 euro

L’Espace des possibles bevindt zich in de rue de l'Eglise 7, achteraan zaal PAX. Deze ruimte wordt door het OCMW gehuurd om kansarmen op te vangen. Er is een voedseldistributiecentrum (FEAD/Saint Vincent de Paul), een ontvangstruimte voor moeders en kinderen, bureaus voor psychologische bijstand, een medisch consult ONE (Kind en Gezin - Nationaal Werk voor Kinderwelzijn).
Door de overstromingen van 14 juli 2021 werd deze ruimte totaal verwoest. Op korte termijn werd ze weer in gebruik genomen, dankzij de snelle installatie van pelletkachels en de inzet van vele vrijwilligers en scouts, en mede dankzij de aanwezigheid van enkele containers.
Er is gezien de omstandigheden nood aan de creatie van een sociale wasserij (kostprijs 500 euro), het herstellen van de gemeenschappelijke keuken (kostprijs 1000 euro) en het installeren van een douchecabine (kostprijs 1000 euro).

L’Espace des Possible (= Ruimte van mogelijkheden) bestond sinds maart 2020.
vzw Les Tournières, de Sint-Vincentius a Paulovereniging van Trooz, het Maison Médicale Trooz Santé, het OCMW en enkele andere actoren uit de gezondheidszorg werken samen in ‘L’Espace des Possible, een gebouw dat recent volledig gerenoveerd was.
Het is vooral een ontmoetingsplaats, waar mensen ook terecht kunnen voor een voedselpakket, kleding en materiaal voor baby’s en kleine kinderen.
Het is een gemeenschapsruimte waar iedereen welkom is: voorbijgangers, buren, mensen die zich alleen of geïsoleerd voelen, vrijwilligers die een beetje van hun tijd willen delen met anderen, ouders op zoek naar speelgoed in goede staat voor hun kinderen, mensen die gesteund worden door het OCMW, en anderen.
Mensen kunnen in l’Espace des Possibles langskomen om een koffie te drinken en elkaar te ontmoeten. Een vrijwilliger, een medewerker van het OCMW of het Maison Médicale bieden een luisterend oor en zijn present op een verbindende en krachtgerichte manier.
Deze ruimte is een mooi resultaat van de samenwerking en het bundelen van de krachten van diverse organisaties binnen onze gemeente Trooz. De komende jaren zullen er ongetwijfeld nog andere initiatieven en projecten volgen.

De gemeente Trooz steunt haar OCMW actief. Versterking is welkom, want de behoeften zijn groot, vooral op het gebied van isolement en armoede onder kinderen.